19 december

5 amerikanere, 5 bøger og 5 steder du bør besøge

Hvad har Hearst Castle, Getty Museum og Getty Villa, Warner Studios, Grand Canyon samt Buffalo Bill Center of the West tilfælles?

Faktisk en hel del. Alle med en god amerikansk historie og med en amerikansk personlighed som udgangspunkt for stedet, og så er det fem utrolige steder og spændende museer / seværdigheder / attraktioner, som bør være med i overvejelserne, når rejsen til USA i motorhome skal planlægges.

5 amerikanere getty, buffalo bill, warner, harvey, hearst
J. Paul Getty, Buffalo Bill, Warner Brothers, Fred Harvey, William Randolph Hearst.
5 amerikanere i 5 gode bøger - og 5 steder du bør besøge i USA.
William Randolph Hearst og Hearst Castle
Hvem: William Randolph Hearst (1963-1951) voksede op som rigmandsbarn i San Francisco og skabte sig senere en formue. Hearst var godt et halvt århundrede forud for Robert Murdoch og ejede i første halvdel af 1900-tallet 25% af de vigtigste nyhedsmedier i USA. Hearst skrev med og mødte mange af Verdens store ledere og for historien markante personligheder: Hitler, Mussolini, Churchill, alle amerikanske præsidenter fra Grover Cleveland til Franklin D. Roosevelt, men også filmpersonligheder som Louis B. Mayer og Jack Warner samt et utal af skuespillere.

Bog: "The Chief. The Life of William Randolph Hearst" af David Nasaw.

Hvor: Besøg Hearst Castle og få et indblik i William R. Hearsts drøm om at skabe et amerikansk slot i europæisk stil. Ligger ved highway 1 i San Simeon, 750 Hearst Castle Road, San Simeon, Californien.

J. Paul Getty, Getty Villa og Getty Museum
Hvem: I 1957 bragte Forbes Magazine en kæmpe artikel om USA's rigeste person: J. Paul Getty (1892-1976), på det tidspunkt, næsten ukendt for de fleste, men efter den dag eftertragtet og efterspurgt af alle. Getty tjente primært sine penge indenfor olie. I 1966 udnævnte Guinness Book of Records J. Paul Getty som den rigeste person i Verden.
J. Paul Getty byggede Getty Villa lige vest for Los Angeles, hvor et lille udpluk af Getty's imponerede samling af kunst bliver udstillet.
Efter Getty's død bygger Getty fonden et nyt museum, Getty Museum ligger i det nordvestlige Los Angeles. En arkitektonisk meget imponerende bygning med udsigt over Los Angeles centrum og Bel Air / Hollywood.

Bog: "As I see it. The Autobiography of J. Paul Getty" af  J. Paul Getty.

Hvor: Getty Villa, 17985 Pacific Coast Highway, Pacific Palisades, Californien.
Getty Museum, 1200 Getty Center Drive, Los Angeles, Californien.

Warner Brothers og Warner Brothers Studio
Hvem: Filmstudiet er i dag kendt for Harry Potter og Batman-filmene, men historien om Warner Studios begynder i Polen og handler om Wonsal-familen.
En jødisk familie, der udvandrer til Amerika og bliver til Warner. Hirsch (Harry Warner 1881-1958), Abraham (Albert Warner 1884-1967), Samuel (Sam Warner 1887-1927) og Jacob (Jack Warner 1892-1978).
Om 4 brødre der har en drøm om at vise film og ender med at skabe et af verdens største filmselskaber. Men det er ikke uden omkostninger. En familie saga taget ud af "Dallas" og "Dynasty" - og meget mere dramatisk i virkeligheden, end det kan skabes på filmlærredet.

Bog: "The Brothers Warner. The Intimate Story of a Hollywood Studio Family Dynasty" af Cass Warner Sperling.

Hvor: Warner Studios ligger i det nordlige Los Angeles. 3400 Riverside Drive, Burbank, Californien, hvor du har mulighed for at komme på en VIP tur bag om kameraet og se studierne indenfra.

Fred Harvey og Grand Canyon
Hvem: I en tid hvor et simpelt håndtryk var nok for at indgå en aftale, arbejder en ung visionær immigrant sig op gennem hierarkiet - fra opvasker til at være datidens McDonalds fast food konge. Fred Harvey (1835-1901) kommer som 15-årig fra London til Amerika. Harvey er en igangsætter, og flere tilbageslag mindsker ikke hans igangsætterlyst. I takt med jernbanen bliver udbygget og fylder mere og mere i vesten, så voksede Fred Harveys imperium med restauranter alle de steder, hvor Santa Fe Railroad havde stationer.
De rejsende skulle have noget mad - og den klarede Fred Harvey med et net af restauranter udover det sydvestlige USA fra Kansas City til Los Angeles. Rejser for rejsens skyld var på vej frem, og turister fandt vej til de store naturfænomener i det vestlige, herunder også Grand Canyon.
Fred Harvey sørgede for, at der blev bygget hoteller m.v. ved kanten af Grand Canyon, og ikke mindst sørgede Harvey for, at Phantom Ranch i bunden  af Grand Canyon kløften blev opført.
Mary Colter var arkitekten bag Bright Angel Lodge, Desert View Watchtower, Lookout Studio, Hermit's Rest, Hopi House og Phantom Ranch, der alle ligger i Grand Canyon National Park og blev opført af og bestyret af Fred Harvey-kæden.

Bog: "Appetite for America. Fred Harvey and Business of Civilizing the Wild West - One Meal at a Time" af Stephen Fried.

Hvor: Grand Canyon National Park i det nordlige Arizona.

Buffalo Bill og Buffalo Bill Center of the West
Hvem: William Cody (1846-1917) var en af sin tids mest kendte amerikaner. Allerede dengang og ikke mindst siden, er listen med historier om Buffalo Bill og hans bedrifter vokset og vokset. Han arbejdede som stor knægt som postrytter for Pony Express, var spejder for general George A. Custer, men hvad er sandt og falsk. Det kan være svært at afgøre, men en spændende person var William Cody. En ting er sikker, han underdrev ikke selv sine bedrifter, når der skulle sælges billetter til det berømte Buffalo Bill´s Wild West Show, der turnerede rundt i USA, men også i store dele af verden. En cirkusforestilling med cowboys og indianere.

Bog: "Buffalo Bill´s America. William Cody and the Wild West Show" af Louis S. Warren.

Hvor: Besøg de fem museer, Buffalo Bill Museum, Whitney Western Art Museum, Cody Firearms Museum, Plains Indian Museum samt Draper Natural History Museum. der er samlet under samme tag i Buffalo Bill Center of the West, 720 Sheridan Avenue, Cody, Wyoming.

Ingen kommentarer: